czwartek, 30 stycznia 2014

Batoniki proteinowe

Często nie ma mnie w domu po kilka godzin i nie mam możliwości przygotować sobie pełnowartościowego posiłku. Unikam też kupowania wszelkich słodkości/drożdżówek czy nawet kanapek w pobliskich sklepach, które nie niosą nic wartościowego. Kiedy nie mam czasu by zjeść jakąś wartościową przekąskę zawsze mam przy sobie batoniki domowej roboty. Mam poczucie, że jem coś, co dostarcza mi wszelkich wartości odżywczych jakie potrzebuje mój organizm. Połączenie węglowodanów złożonych z płatków owsianych, zdrowego tłuszczu z masła orzechowego i orzechów oraz białka z odżywki białkowej zapewnia mi sytość na długi czas, zanim dotrę do domu na obiad.





80 g masła orzechowego 50 ml mleka 50 g płatków owsianych 100 g odżywki białkowej (u mnie czekoladowa z QNT) 50 g suszonej żurawiny/rodzynek 30 g dowolnych orzechów

Płatki owsiane mielimy w blenderze. Masło orzechowe miksujemy z mlekiem. Dodajemy płatki owsiane, odżywkę, posiekane orzechy i żurawinę bądź rodzynki. Całość mieszamy - wraz z mieszaniem, składniki zaczną się łączyć - najlepiej wyrabiać je jak ciasto, ugniatając ręką. 

Przygotowujemy sobie pojemnik na żywność i wykładamy go folią spożywczą. Przekładamy masę, równomiernie ją rozprowadzamy, dociskają ręką, aby były jak najbardziej zwarte. Chowamy do lodówki (najlepiej na noc), kroimy je na pięć porcji. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz