niedziela, 10 listopada 2013

Moja owsianka i zalety płatków owsianych

Trenuję około 3-4 razy w tygodniu. Oczywiście zawsze staram się dbać o swój jadłospis, na pewno nie znajdziecie w nim śmieciowego jedzenia. Jednym ze stałych posiłków goszczących w moim jadłospisie jest owsianka.

Żeby dostarczyć organizmowi potrzebnego "kopa" przed np. porannym treningiem (ale także wtedy, gdy trzeba iść na uczelnię, a do normalnego funcjkonowania wczesnym rankiem mi daleko) jem właśnie kombinację złożoną z płatków owsianych + przepysznej czekoladowej odżywki białkowej + masła orzechowego. Ten posiłek to zastrzyk energetyczny.




Przepis:

50 g płatków owsianych
30 g odżywki białkowej (najlepiej izolatu białek serwatkowych)
30 g masła orzechowego
opcjonalnie dodatki (np. 30 g orzechów)

1. Płatki zalewamy na noc wrzątkiem i przykrywamy, by nasiąkły.
2. Rano przygotowujemy odżywkę białkową. Miksujemy z wodą bądź mlekiem (ja polecam z wodą).
3. Jeśli macie mikrofalówkę - można podgrzać, by było "na ciepło".
4. Dodajemy masło i orzeszki i jemy ze smakiem :)

Płatki owsiane

Płatki owsiane, albo owsianka, to naturalne płatki idealne na rozpoczęcie dnia!
Pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Pozwala to uniknąć porannego zmęczenia powiązanego z płatkami pełnymi cukru. Płatki owsiane zawierają również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej i jest korzystny w procesie regulacji poziomu cukru we krwi oraz procesach trawiennych.

Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca (w skrócie CHD), która jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.

Oprócz smakowych płatków "błyskawicznych", większość płatków owsianych jest naturalna i nie zawiera cukru, barwników, wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Owies łatwo pochłania zanieczyszczenia z powietrza i wody, więc najlepiej unikać płatków, które nie są oznaczone jako organiczne. Jeśli chodzi o przyrządzanie płatków, masz do wyboru kilka opcji: możesz użyć mleka, wody,  albo mikstury pół na pół. Potrzebujesz więcej białka? Dodaj miarkę ulubionego białka serwatkowego. Jeśli chcesz żeby twoje płatki owsiane były słodkie, dodaj do nich łyżkę miodu albo syropu klonowego, natomiast cynamon doda wyjątkowego smaku jeśli swobodnie poprószysz nim gotową owsiankę. Możesz dodać świeże owoce, a nawet łyżkę dżemu, jeśli takie jest twoje życzenie. Możesz nawet dodawać płatki owsiane do proteinowych koktajli, pod warunkiem, że dokładnie zmiksujesz napój. Ugotowanie prawdziwej owsianki może potrwać nawet 10 minut więc jeśli ci się spieszy, może to stanowić problem. Jeśli naprawdę nie masz czasu, spróbuj namoczyć płatki przez noc – wtedy wystarczy je jedynie podgrzać rano, co nie potrwa dłużej niż dwie minuty.

Płatki owsiane są nie tylko na śniadanie – to łatwa do przyrządzenia przekąska, którą możesz zjeść o każdej porze dnia lub nocy. Ponieważ płatki owsiane są powoli przetwarzane w glukozę, stanowią wspaniałą przekąskę przed pójściem spać, która przegoni wieczorne podjadanie. Możesz sobie przygotować owsiankę wcześniej i poczekać aż wystygnie – smakuje wtedy trochę jak pudding ryżowy.


 (fitnow.pl)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz