Trenuję około 3-4 razy w tygodniu. Oczywiście zawsze staram się dbać o swój jadłospis, na pewno nie znajdziecie w nim śmieciowego jedzenia. Jednym ze stałych posiłków goszczących w moim jadłospisie jest owsianka.
Żeby dostarczyć organizmowi potrzebnego "kopa" przed np. porannym treningiem (ale także wtedy, gdy trzeba iść na uczelnię, a do normalnego funcjkonowania wczesnym rankiem mi daleko) jem właśnie kombinację złożoną z płatków owsianych + przepysznej czekoladowej odżywki białkowej + masła orzechowego. Ten posiłek to zastrzyk energetyczny.
Przepis:
50 g płatków owsianych
30 g odżywki białkowej (najlepiej izolatu białek serwatkowych)
30 g masła orzechowego
opcjonalnie dodatki (np. 30 g orzechów)
1. Płatki zalewamy na noc wrzątkiem i przykrywamy, by nasiąkły.
2. Rano przygotowujemy odżywkę białkową. Miksujemy z wodą bądź mlekiem (ja polecam z wodą).
3. Jeśli macie mikrofalówkę - można podgrzać, by było "na ciepło".
4. Dodajemy masło i orzeszki i jemy ze smakiem :)
Płatki owsiane
Płatki owsiane, albo owsianka, to
naturalne płatki idealne na rozpoczęcie dnia!
Pełne węglowodanów
o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu
i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Pozwala to
uniknąć porannego zmęczenia powiązanego z płatkami pełnymi cukru. Płatki
owsiane zawierają również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny,
który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej i jest korzystny
w procesie regulacji poziomu cukru we krwi oraz procesach trawiennych.
Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na obniżanie
poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na
chorobę wieńcową serca (w skrócie CHD), która jest jedną z głównych
przyczyn przedwczesnej śmierci.
Oprócz smakowych płatków "błyskawicznych", większość płatków owsianych
jest naturalna i nie zawiera cukru, barwników, wzmacniaczy smaku ani
konserwantów. Owies łatwo pochłania zanieczyszczenia z powietrza i wody,
więc najlepiej unikać płatków, które nie są oznaczone jako organiczne.
Jeśli chodzi o przyrządzanie płatków, masz do wyboru kilka opcji: możesz
użyć mleka, wody, albo mikstury pół na pół. Potrzebujesz więcej
białka? Dodaj miarkę ulubionego białka serwatkowego. Jeśli chcesz żeby
twoje płatki owsiane były słodkie, dodaj do nich łyżkę miodu albo syropu
klonowego, natomiast cynamon doda wyjątkowego smaku jeśli swobodnie
poprószysz nim gotową owsiankę. Możesz dodać świeże owoce, a nawet łyżkę
dżemu, jeśli takie jest twoje życzenie. Możesz nawet dodawać płatki
owsiane do proteinowych koktajli, pod warunkiem, że dokładnie zmiksujesz
napój. Ugotowanie prawdziwej owsianki może potrwać nawet 10 minut więc
jeśli ci się spieszy, może to stanowić problem. Jeśli naprawdę nie masz
czasu, spróbuj namoczyć płatki przez noc – wtedy wystarczy je jedynie
podgrzać rano, co nie potrwa dłużej niż dwie minuty.
Płatki owsiane są nie tylko na śniadanie – to łatwa do przyrządzenia
przekąska, którą możesz zjeść o każdej porze dnia lub nocy. Ponieważ
płatki owsiane są powoli przetwarzane w glukozę, stanowią wspaniałą
przekąskę przed pójściem spać, która przegoni wieczorne podjadanie.
Możesz sobie przygotować owsiankę wcześniej i poczekać aż wystygnie –
smakuje wtedy trochę jak pudding ryżowy.
(fitnow.pl)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz